Zaken doen in België

Zaken doen in België

Als je Nederland gewend bent, dan is Belgje toch een heel ander land om zaken mee te doen. Hoewel de landen buren zijn, zijn er grote verschillen. Het is goed die verschillen te weten, want dit kan je tijdens onderhandelingen alleen maar voordeel opleveren. Grootste tip bij het zaken doen in België is wel dat je de tijd moet nemen je echt in de mensen te verdiepen.
In België worden drie taken gesproken

Houd er rekening mee dat er in België drie verschillende talken worden gesproken. Zo is in Vlaanderen de voertaal Nederlands en spreekt men in Wallonië de Franse taal. In het oosten van België spreekt de bevolking de Duitse taal. Een cursus Duits en Frans kan dus geen kwaad als je structureel zaken doet met België. Nog een groot verschil met Nederland is dat in Nederland zo goed als alles in de vergadering bepaald wordt. België is meer een land van de wandelgangen. Je masseert een Belg tijdens een etentje in een restaurant en moet zo het vertrouwen zien op te bouwen. Neem daar ook ruim de tijd voor. Een Belg en zeker een Belgische zakenman laat zich niet zomaar vangen.

Bouw een band op en neem daar de tijd voor

Het opbouwen van een band is belangrijker dan dat dut in Nederland het geval is. Belgen zijn boven dien zeer trotse mensen. Ze praten graag over hun cultureel erfgoed en zeker over voetbal en bier. Maak daar gebruik van en zorg dat je in elk geval over deze onderwerpen mee kunt praten.

Stel je bescheiden op

Onderhandelen met een Belg is een formele toon aanslaan. Voorts is het belangrijk je bescheiden op te stellen. Aan mensen met praatjes hebben de Belgen een hekel. Een Belgische zakenman hakt bovendien nooit zomaar knopen door. Vaak duurt het dan ook allemaal net even iets langer dan in Nederland. Mocht je structureel zaken gaan doen in België, overweeg dan lokale professionals aan te stellen. Dat maakt zaken doen gewoon gemakkelijker.